Η ζωή σου ΔΕΝ είναι σκατά

7 06 2013

0

Φορτώνω, όπως κάθε άνθρωπος.

Με δεκάδες πράγματα στους άλλους και χιλιάδες στον ίδιο μου τον εαυτό, τα παίρνω άσχημα.

Αλλά αν υπάρχει κάτι που να εγγυάται ότι θα μου ανάψουν τα λαμπάκι στιγμιαία, τότε αυτό είναι η φράση:

«Είναι σκατά η ζωή μου…»

…ΟΤΑΝ. ΔΕΝ. ΕΙΝΑΙ. ΣΚΑΤΑ. Η. ΓΑΜΩΖΩΗ. ΣΟΥ.

Πιο παλιά πίστευα ότι μου τη δίνει σε τέτοιο βαθμό λόγω όλων όσων έχω περάσει με το θέμα της αδερφής μου. Συνεπώς, όπως κάθε αντίδραση που πήγαζε (είτε στην πραγματικότητα είτε επειδή εγώ την απέδιδα εκεί) από το θέμα αυτό, το καταπίεζα.

Το κατάπινα.

…και χαμογελούσα…

Δεν απαντούσα «Είσαι μαλάκας, φίλε. Πολύ μαλάκας.»

Κατανοούσα τη βαθύτερη έννοια πίσω από τη φράση «καθένας όσα ξέρει και μπορεί». Ότι στην πραγματικότητα δηλαδή, αν διαβάσεις μέσα από τις γραμμές και τις φέρεις να εφάπτονται στην πραγματική ζωή, σημαίνει «μπορεί εσύ να πεθαίνεις αλλά και εμένα μου έκοψε το λαδολέμονο».

Και ήταν ΟΚ. Γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στη μιζέρια. Ακόμα και στην ανόητη, παιδιάστικη, αντιπαραγωγική μιζέρια.0-5

Αλλά έπειτα ήρθε η κρίση και το μιζέριασμα έγινε αποδεκτός τρόπος κοινωνικοποίησης.

Το «η ζωή μου είναι σκατά» έγινε το νέο «ωραίο καιρό μας κάνει σήμερα».

Και ναι, σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι έχουν όλα τα δίκια του κόσμου να μιζεριάζουν.

Αλλά σε πολλές άλλες, όχι.

Και εγώ, πιάνω τον εαυτό μου ανήμπορο να μαζέψει τα «είσαι μαλάκας, ρε φίλε» όπως άνετα μπορούσα μέχρι τώρα.

Στο όνομα της κατανόησης και της συνειδητής επιλογής να μην προσβάλλω τους ανθρώπους που αγαπώ, για την ώρα κουνάω το κεφάλι και προβάλω αντίσταση στη μιζέρια γύρω μου.

Αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρεις και εσύ, αγαπητέ άγνωστε αναγνώστη και άκου το αυτό από έναν άγνωστο γιατί κανένας γνωστός δε θα έχει τα αρχίδια να στο πει κατάμουτρα…

1

Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΤΑ.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ.

Αν δεν είσαι ευτυχισμένος με αυτά που έχεις, κυνήγα αυτά που πιστεύεις ότι θα σε κάνουν. Στη διαδρομή, άλλωστε, κρύβεται η πραγματική ευτυχία. Στο μόχθο του να κυνηγάς τα όνειρά σου.

Είσαι ζωντανός.

Έχεις τη δυνατότητα να κάνεις διαφορετικές επιλογές αύριο από αυτές που έκανες εχθές και μετάνιωσες σήμερα.

Μερικές φορές φερόμαστε στη ζωή μας με τον ίδιο τρόπο που φερόμαστε στα αντικείμενα: δεν την εκτιμούμε μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι τη χάσαμε.

Μας χτυπάει κατακούτελα το φως των χιλιάδων επιλογών που έχουμε και χάνουμε την ευκαιρία να τις κάνουμε κάτι παραπάνω από απλές στατιστικές πιθανότητες.

Όσο έχεις την επιλογή – και ακόμα και αν δεν πιστεύεις ότι την έχεις, μάλλον αν ψάξεις καλύτερα θα καταλάβεις το error που χτυπάει στον τρόπο σκέψης σου – έχεις και την ευκαιρία να την αρπάξεις από τα μαλλιά και να κάνεις τη ζωή σου λίγο λιγότερο «σκατά».

Σταμάτα να παραπονιέσαι για τα πράγματα που έχεις και σκέψου τη ζωή σου χωρίς αυτά, για μια στιγμή.

Στη ζωή μου έχω δει ανθρώπους με όλες τις ευκαιρίες να ανοίγονται ελεύθερα μπροστά τους και ανθρώπους που πάλευαν για «μια ακόμα ημέρα» στην πιο τρυφερή τους ηλικία. Από τους δύο, αυτοί που έμαθαν να αρπάζουν τις ευκαιρίες για μια ακόμα υπέροχη -και διόλου σκατά- ημέρα ήταν πάντα οι δεύτεροι. Και, πίστεψέ με, η θέληση του ανθρώπου για ζωή λάμπει περισσότερο όταν στερείται την ελευθερία να κάνει όνειρα για αυτή. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό.

Έχω δει παιδιά να μαθαίνουν να περπατούν ξανά στα 10 τους χρόνια και άλλα να μαθαίνουν να ξαναζούν επάνω σε αναπηρικές καρέκλες . Παιδιά να χάνουν μαλλιά, διάθεση για όνειρα και ελπίδα. Παιδιά να κάνουν τις πιο δυνατές φιλίες ανάμεσα σε ιατρικούς ορούς και μισο-σκουριασμένα ράντζα. Γονείς να τα κοιτάζουν στα μάτια για ένα λεπτό ακόμα πριν χαθούν. Γονείς να τα αγκαλιάζουν πιο σφιχτά τα βράδια με έναν -πάντα ανείπωτο- φόβο πως το επόμενο θα είναι το δικό τους.

Και μέσα απ’όλα αυτά είδα την ομορφιά του κόσμου και τη θλίψη του. Μα πάνω απ’όλα, το πάθος για ζωή. Για την δυνατότητα, μια μέρα να αποκτήσει και πάλι το δικαίωμα να κάνει επιλογές.

Και ήταν όλα πανέμορφα και πρωτόγνωρα τρομαχτικά.

Και οι ζωές όλων αυτών που τους έκλεψαν τη δυνατότητα της επιλογής ήταν σκατά αλλά… δεν ήταν καθόλου σκατά. Θα στο έλεγε όποιον και αν ρωτούσες. Όλοι μας μισούσαμε το γεγονός πως ήμασταν εκεί, αλλά κανένας μας δε μισούσε τον τρόπο που μας έμαθε να βλέπουμε τα πράγματα.

Το μυαλό σου θα αντιδρά στα παραπάνω, το ξέρω. Θα σκέφτεσαι τώρα «ναι εντάξει, αλλά δε φτάνει μόνο να μην πεθαίνεις για να είσαι ευτυχισμένος». Και έχεις δίκιο, δε φτάνει.

Αλλά είναι μια πολύ καλή αρχή. Ένα πολύ πριμοδοτικό και πολλά υποσχόμενο δεδομένο. Και αυτό το καταλαβαίνεις μόνο όταν γνωρίσεις από κοντά ανθρώπους χωρίς κανένα τέτοιο δεδομένο στο τσεπάκι τους.

Τα υπόλοιπα είναι στα χέρια μας.

Φτιάχνουμε τις ζωές μας κατ’εικόνα και καθ’ ομοίωσιν όλων όσων πιστεύουμε ότι πραγματικά αξίζουμε. Λύνουμε και δένομαι τους κόμπους μας μόνοι μας.

Όσο έχεις επιλογές, προφανείς ή μη, η ζωή σου δε θα είναι ποτέ σκατά. Οι παλιές σου επιλογές θα είναι.

Και είναι κρίμα να το βάζουμε στα πόδια στον πρώτη δύσκολη στροφή, όταν η θέα από την άλλη πλευρά μπορεί και να είναι… oh so beautiful.

2————————————————————————————————————————————

Συμβουλή:

1. Μην κοιμηθείς ένα βράδυ

2. Δες την ανατολή

3. Σκέψου από πού θα’θελες να βλέπεις την ανατολή

4. Ξεκίνα να φτιάχνεις ένα σχέδιο για να το καταφέρεις

5. Fuckin’ live it


Ενέργειες

Information

3 Σχόλια

8 06 2013
Fou a Graf

Reblogged this on FOULIANNA – SOS #1 and commented:
Θέλοντας να σχολιάσω κάτι για να μην ρεμπλογκάρω το ποστ έτσι νέτα-σκέτα, αλλά μη ξέροντας τι, το πεδίο μου είπε «Add your thoughts here…» και μου έλυσε το πρόβλημα.
Προσθέτω τις σκέψεις μου εδώ, που δεν είναι δικές μου, αλλά τις μοιράζομαι. 😉

7 12 2013
μενια

Α στο καλό!Ήμουν τρελα συγχισμένη σήμερα και με ηρέμησες!Εύγε!Πράγματι τα πράγματα δεν είναι και τόσο σκατά όσο νόμιζα αν και θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα.Γιατί μην ξεχνάς, πέρα από τον παράγοντα »επιλογές» υπάρχει και ο παράγοντας »τυχη»!Καλή συνέχεια!

13 12 2013
Nam3l3ss

Χαίρομαι, Μένια 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: